Friday, April 2, 2010

Pastele

O sa incerc in cateva fraze o explicatie cat se poate de tehnica a Pastelui.



Cand eram in scoala din sat(am observat ca mereu explic lucruri apeland la experienta din copilarie) era ceva la moda lupta in replici. Cand unul zicea "Lua-te-ar moartea!" i se răspundea cu:
"Vine moartea după mine
Sare peste mine
Și te ia pe tine"
E trivial, dar mecanismul cam asta e.

Povestea din Biblie care explica Pastele(de fapt fostul Paste, sau Pastele initial) este asa: Evreii sunt in Egipt, sclavi - cam cum erau negrii in fermele americane din sec 18 si nu numai.
Apare Moise, care cere audienta la faraon, și cere sa dea drumul poporului să iasă din țară. Evident, faraonul refuza, si incep niste pedepse asupra egiptenilor, care mai de care mai greu de suportat.
Faraon insa nu cedeaza sclavii. Lucrurile culmineaza cu trimiterea unui sol al mortii, care sa ia din fiecare casa un copil, anume primul născut.
Numai ca aici, Dumnezeu le cere evreilor sa faca ceva explicit si absolut necesar pentru a face distinctia intre ei si egipteni la aceasta pedeapsa. Fiecare familie trebuie sa sacrifice un miel - pe care il vor manca in noaptea respectiva, si cu sangele lui sa marcheze usa casei.
Cand ingerul nimicitor trecea pe la fiecare casa, decidea in functie de usa marcata sau nu.
Reformulat: murea mielul in locul copilului.
Sau: sangele facea ca pedeapsa lui Dumnezeu sa treacă pe lângă.
Pana la urma acesta este ințelesul cuvântului Pesah. In engleza avem Passover. A trece pe lângă.

Asa este si in crestinism.
De ce a murit Isus? "Pentru pacatele noastre", raspunde si cel mai puțin stiutor.
Dar ce inseamna asta?
Pai este ca si cu mielul de Paste: Isus moare pentru mine. Mania lui Dumnezeu, judecata Lui, pedeapsa Lui nu ma mai lovesc pe Mine, ci pe Isus in locul meu.
Mania lui Dumnezeu trece "pe langa" mine, fara sa ma atinga.

Asta-i tot ca principiu, desi mai sunt detalii.
De exemplu, nu toti beneficiază de aceasta scutire de judecata, adica nu toti oamenii sunt mantuiti, dar asta depaseste scopul randurilor acestora.

No comments:

Post a Comment